Gebruik de standaarden van de toekomst

Het is duidelijk dat op termijn (vrijwel) alle informatie-uitwisselingen in de zorg (en waarschijnlijk ook daarbuiten) op basis van informatiestandaarden zullen plaatsvinden. Het is daarom belangrijk dat investeringen in oplossingen voor informatie-uitwisseling ontworpen zijn op basis van deze nieuwe standaarden.

 

Bij onze oplossing gaan de zorginformatiebouwstenen (zibs) en Health Level 7 FHIR dienen als informatiestandaard voor de elektronische gegevensuitwisseling. Hierdoor leggen we de basis voor een toekomstbestendige oplossing die flexibel mee kan groeien met de informatiebehoefte in de toekomst. Het uitbreiden van de uitwisselingen naar andere interacties kan dan snel en kostenefficiënt gebeuren.

Maak gebruik van wat er is

Uitgangpunt hierbij is dat er voor de ketenpartners met hun systemen zo min mogelijk wijzigingen noodzakelijk zijn om de oplossing te realiseren.

 

De systemen van de meeste ketenpartners kunnen nog niet – of slechts deels – omgaan met de nieuwe standaarden. Ook zijn de systemen die gebruikt worden heel divers. Daarom moet er een mogelijkheid zijn om gegevens van en naar verschillende bron- en doelsystemen te vertalen (‘mapping’).

 

Wij bieden met het ZIB-services platform de mogelijkheid om flexibel met al deze verschillen om te gaan. Daarbij is het wijzigen en uitbreiden van de ‘vertalingen’ makkelijk te realiseren zonder dat het nodig is om systemen en software aan te passen.

Agile ontwikkelen

Mede door het gebruik van no-code is het mogelijk om het ontwikkelproces in nauwe samenwerking met (gebruikers van) klanten te doen waarbij in korte ‘sprints’ functionaliteit wordt gedefinieerd, gebouwd en getest. Door in kort cyclische iteraties te werken is de betrokkenheid van klanten groot en wordt tijd- en geldverlies voorkomen voor onnodig rework. De mogelijke keerzijde van deze agile benadering is ‘scope-creep’. In onze ervaring kan dat goed gemanaged worden door steeds terug te grijpen op de uitgangspunten en kernfunctionaliteiten. Daarnaast hebben we ruime ervaring op het gebied van agile

De zorgprofessionals hebben regie

Met betrekking tot het vertalen van informatie tussen verschillende definities hanteren wij 2 leidende principes:

  • Het bepalen van de juiste semantische interpretatie van de vertalingen moet door inhoudsdeskundigen gedaan kunnen worden (en niet door bijv. ‘ICT-ers’);
  • De definities die gebruikt worden voor de vertalingen moeten transparant en goed onderhoudbaar zijn. Daarbij horen ook zaken als versiebeheer en releasemanagement.

Implementeer samen

Samenwerking met ketenpartners (de organisaties die met hun systemen in de keten actief zijn) op zowel technisch als inhoudelijk niveau is noodzakelijk om gegevensuitwisseling in een keten mogelijk te maken.

Gebruik ‘no-code’ technologie

ZW Connect maakt gebruik van het no-code ontwikkelplatform WEM. Hiermee is het mogelijk om snel zeer krachtige applicaties te ontwikkelen. Door gebruik te maken van een no-code platform kan de ontwikkeltijd versneld worden. Het WEM platform draait geheel in de cloud (ook mogelijk in een ‘private cloud’ indien gewenst) en is volledig schaalbaar. WEM beschikt over zeer uitgebreide integratiemogelijkheden die ‘out of the box’ beschikbaar zijn (o.a. REST/SOAP, ODATA, CSV/EXCEL import/export). Het WEM platform heeft een geïntegreerde en volwassen OTAP functionaliteit waarmee het releasemanagement wordt gedaan.